Jakich warzyw nie może jeść niemowlę?

Prezentowana treść powstała dzięki współpracy z dlanoworodka.pl

Jakich warzyw nie może jeść niemowlę? Ogólnie rzecz biorąc, istnieją pewne warzywa, które są bezpieczne do jedzenia przez dziecko, ale pewne rodzaje nie powinny być podawane niemowlęciu. Wiadomo, że te warzywa zawierają duże ilości azotanów, które mogą spowodować zadławienie. Również, silnie aromatyzowane pokarmy są najlepiej unikać dla dziecka młodszego niż rok. Jednak lekkie warzywa można podawać po ukończeniu przez dziecko sześciu miesięcy lub gdy wykazuje ono oznaki tolerancji podczas odstawiania od piersi. Dopóki dziecko nie jest w pełni rozwinięte i zdolne do żucia, nie podawaj mu winogron, ponieważ mogą one utknąć w jego przewodzie pokarmowym.

Jeśli chodzi o owoce, całe jagody, cukierki i guma do żucia stanowią ryzyko zadławienia się dla dziecka. Włóknisty, roztopiony ser to kolejne potencjalne zagrożenie zadławienia dla dziecka. Podobnie, masło orzechowe i inne masła orzechowe są trudne do połknięcia przez niemowlę. Jeśli chcesz zaoferować dziecku odrobinę tego jedzenia, rozważ rozsmarowanie go na kawałku chleba lub na toście.

Marchewki to kolejny dobry wybór dla niemowląt. Marchewki są doskonałym pierwszym pokarmem i możesz je przecierać, jeśli chcesz. Są one wysokie w beta karoten, który promuje zdrowy wzrok i funkcje odpornościowe u dzieci. Szpinak to kolejny dobry wybór. Szpinak ma wysoką zawartość żelaza, a gotowany szpinak jest najlepszą opcją dla młodszych niemowląt. Dodaj trochę soli, jeśli nie jesteś pewien co do tekstury tego warzywa.

Nitraty to związki, które warzywa wchłaniają z gleby. W nadmiernych ilościach związki te mogą powodować methemoglobinemię u niemowląt. Objawy obejmują zmęczenie i niebieski odcień na dłoniach. Jeśli zauważysz któryś z tych objawów, natychmiast zgłoś się do lekarza. Należy unikać warzyw o wysokim poziomie azotanów. W przeważającej części, warzywa z wysokim poziomem azotanów nie powinny być podawane niemowlętom.

Kilka rodzajów żywności jest toksyczna dla niemowlęcia, takich jak pomidory. Pomidory mogą zawierać ślady pestycydów, które pozostają w szczelinach. Na szczęście istnieją metody, aby uczynić warzywa bezpiecznymi dla niemowląt, mocząc je w wodzie lub occie, a także usuwając skórki i nasiona. Należy jednak unikać miodu, gdyż może on wywołać chorobę pokarmową. Wreszcie, pamiętaj, aby pokroić surowe warzywa na małe kawałki, aby zapobiec ich utknięciu w gardle dziecka.

Zapewnienie niemowlęciu różnorodności nowych pokarmów i smaków jest niezbędne dla jego rozwoju. Różnorodność nowych pokarmów i smaków daje niemowlęciu więcej możliwości kształtowania preferencji smakowych. Ponadto, powtarzanie nowego pokarmu pomoże dziecku przystosować się do nowych smaków. Jeśli dziecko może tolerować smak brzoskwiń i zielonej fasolki, jest bardziej prawdopodobne, że zaakceptuje je i będzie je jadło.

Jeśli chodzi o wprowadzanie stałych pokarmów do Twojego dziecka, ważne jest, aby pamiętać, że będzie ono prawdopodobnie oporne na początku. To jest czas na cierpliwość i kreatywność. Gdy dziecko z powodzeniem opanuje to nowe doświadczenie, można przygotowywać zdrowe posiłki i rozwijać apetyt na warzywa. Pomoże to zbudować pozytywną relację z jedzeniem i zdrową dietę. Nie należy jednak przesadzać z ilością warzyw!

Podobne tematy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wiadomości związane